Allt du behöver veta om markiser – Skydd och stil för ditt hem

09 april 2024 Lotta Alberius

editorial

I takt med att våren gör sitt intåg och sommarens solstrålar blir allt starkare ökar intresset för att skapa trivsamma uteplatser och skydda våra hem från överhettning. Ett effektivt sätt att kombinera funktion och estetik i detta syfte är att installera markiser. Markiser erbjuder inte bara skydd mot solens strålar utan kan också vara en stilhöjare för din fastighet. I den här artikeln går vi igenom olika typer av markiser, deras fördelar och vad du bör tänka på inför ditt val av markis.

Typer av markiser och deras användningsområden

Markiser finns i olika former och storlekar för att passa olika behov och arkitektoniska stilar. De vanligaste typerna av markiser är:

Terrassmarkiser

Dessa är idealiska för de som önskar skapa ett skyddat uterum. Terrassmarkiser är robusta och kan vara utrustade med motorisering för lätt hantering.

Fönstermarkiser

Mindre än terrassmarkiser, dessa är designade för att blockera direkt solljus och minska värmeinträngning genom fönster.

Korgmarkiser

Korgmarkiser är ett utmärkt val för affärslokaler eller restauranger, då de tillhandahåller skydd samtidigt som de erbjuder ett attraktivt utseende och marknadsföring utrymme.

Pergolamarkiser

Dessa är fast monterade i en ram och erbjuder en stabil och permanent lösning för solskydd. De kan även vara utdragbara och erbjuda flexibilitet beroende på vädret.

markiser

Fördelar med att installera markiser

Energieffektivitet

Genom att blockera solens strålar innan de når fönster eller terrassytor kan markiser effektivt minska behovet av luftkonditionering. Detta leder till energibesparingar och minskad miljöpåverkan.

Förbättrad komfort

Markiser ger skydd mot UV strålar och bidrar till en mer behaglig temperatur på din uteplats eller inomhus. Detta ökar både komforten och tiden du kan spendera utomhus.

Estetik och fastighetsvärde

Markiser tillför inte bara praktisk nytta utan kan också vara en designelement. De finns i olika färger och mönster, vilket gör det lätt att matcha dem med ditt hem och därmed öka fastighetens estetiska värde.

Lång livslängd

Högkvalitativa markiser kan hålla i många år och kräver minimalt underhåll, vilket gör dem till en investering som lönar sig över tid.

Val och installation av markiser

Innan du väljer markis är det viktigt att överväga följande:

 • Mått och inpassning
  Kontrollera att markisens storlek passar den yta du önskar täcka.
 • Materialkvalitet
  Välj material som tål väder och vind, och som inte bleknar i solen.
 • Design
  Välj en modell och färg som komplementerar din fastighets design.
 • Motorisering och automatisering
  Överväg en motoriserad markis för ökad bekvämlighet även med större och tyngre markiser.

Installationen av en markis bör utföras av professionella för bästa resultat och säkerhet. Korrekt montering är avgörande för att säkerställa markisens funktion och hållbarhet.

Underhåll och skötsel

Regelbundet underhåll av din markis säkerställer dess livslängd och funktion. Följ dessa steg för bästa skötsel:

– Rengör markisen regelbundet med mild tvållösning och mjuk borste.

– Se till att markisen är helt torr innan du rullar in den för att undvika mögel och missfärgning.

– Inspektera och justera armarna och övriga rörliga delar vid behov.

– Vid skada, kontakta leverantören för reparation eller ersättningsdelar.

Slutsats

Att installera en markis är ett smart sätt att förhöja din bostad eller företagets uteytor samtidigt som du erbjuder praktiskt skydd mot väder och vind. Oavsett om det gäller att förlänga utesäsongen, minska energikostnader eller bara lägga till en touch av stil, så finns det en markis som passar dina behov.

Om du är intresserad av att hitta kvalitativa markiser Stockholm som kombinerar funktionalitet och design, rekommenderas ett besök på axaindustri.se. Deras breda utbud av markislösningar och expertis inom området kan hjälpa dig att hitta den perfekta markisen för ditt hem eller din verksamhet.

Fler nyheter