Bevakningstjänster som griper in och förebygger brott

20 juni 2021 lily_hansen

Det är många som fruktar och avskyr det moderna bevakningssamhället. På nästan varenda gata och torg hittar du idag övervakningskameror som fångar varenda steg du tar. Även på nätet lämnar du digitala fotspår överallt. Till och med dina privata kommunikationer med familj, släkt, vänner och kollegor verkar övervakas av myndigheter. 

Alla kortköp du gör registreras och sparas. Idag är det oerhört svårt att leva ett enskilt, skyddat och oidentifierat liv om man skulle vilja. Däremot är det verkligen bra tider att arbeta för ett bevakningsföretag. Eller för att anställa dess tjänster. 

Nu ska du dock komma ihåg att de traditionella bevakningstjänster som åsyftas här inte handlar om att spionera på någons Facebookchatt eller mejlkorg. Snarare handlar det om bevakning av fysiska platser som kanske befinner sig i någon slags riskzon för eventuell brottslighet. Eller bara där det av säkerhetsskäl behöver finnas väktare eller liknande personer att hålla ett öga på ställningarna.  

Avskräckande effekt 

Det kan till exempel röra sig om en fotbollsmatch med många åskådare både innanför och utanför arenan. Det kan också vara en konsert eller demonstration där du vet att det kommer samlas många människor. Kanske överförfriskade, och där det finns risk för konfrontationer. 

Ibland kanske det bara handlar om att ha folk på centralstationen när det är mycket folk i omlopp. Många känner sig tryggare när det står en vakt och bevakar platsen, och som kan gripa in om det skulle behövas. 

Det är knappast heller fel att påstå att bevakningstjänster också har en förebyggande effekt. De är inte bara till för att gripa in om någonting skulle hända, utan den blotta närvaron av ett par väktare på plats gör att folk drar sig från att slåss, stjäla eller begå andra kriminella aktioner. Det måste såklart inte alltid vara personliga väktare. Ibland kan väktarna ersättas av övervakningskameror som ger samma avskräckande effekt. 

Fler nyheter

27 september 2023

Vad är digitalisering

22 september 2023

IT-företag i Uppsala