Det finns en extra sjukförsäkring

01 september 2022 william_eriksson

Det innebär i många fall en stor ekonomisk katastrof att bli långtidssjukskriven. När du trodde att du skulle bli bra igen och kunna återgå till jobbet, och det inte är möjligt, blir det en dubbel press att pengarna inte räcker. Då är det viktigt att du tar reda på alla försäkringspengar som du kan tänkas ha rätt till.

Man kan ha en egen sjukförsäkring, och arbetsgivaren kan ha betalt in en privat sjukförsäkring åt dig också, om du till exempel har en nyckelposition på ett företag. Men det finns dessutom en sjukförsäkring som man kan få ersättning från när arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal.

 

Trygghet för anställda som blir sjuka

Du behöver inte själv vara ansluten till något fackförbund. Arbetsgivaren som har tecknat kollektivavtal har i detta redan betalat in avgiften för din afa-sjukförsäkring. Du får ingen speciell redovisning för det, så du kanske inte ens vet om det.

Därför ska du kolla upp om du har rätt till ersättning från denna sjukförsäkring. Det är inte bara höga tjänstemän som kan få ut försäkringspengar, för i det här fallet gäller det i högsta grad även vanliga arbetare. Huvudsaken är att arbetsplatsen är ansluten till kollektivavtal.

 

 

Du får pengar när sjuklönen upphör

När arbetsgivaren slutar att betala sjuklön, får du istället får pengar från Försäkringskassan. Då kan du ansöka om ersättning från sjukförsäkringen som ett komplement, så att du inte förlorar så mycket pengar. Man kan också ansöka om Förmån när sjukpenning upphört, om du skulle bli långvarigt sjuk, så bevaka alla dina möjligheter.

Har din anställning helt upphört, kan du i vissa fall ha rätt till efterskydd, ersättning i 720 dagar efter anställningens slut, om du har rätt till SGI, sjukpenninggrundande inkomst. Även du som är sjukskriven för skada kan ansöka om ersättning från arbetsskadeförsäkring, så ta reda på alla dina rättigheter och ansök smidigt på nätet.

Fler nyheter