Kolonner för kemistens användning

13 augusti 2020 jonas_olsson

När en kemist pratar om kolonner handlar det inte om stora pelare i grekiska tempel eller stridsfordon i långa rader. Det är mycket mindre saker det gäller i ett laboratorium. Kolonner är ett slags rör som man använder när man ska separera mycket små ämnesdelar från varandra i en lösning. Vi är nere på molekylnivå, och processen att skilja ut på detta sätt kallas kromatografi.

Kolonner innehåller en silmassa med kanaler som filtrerar innehållet. Stora delar kommer ut fort och små delar får plats i en labyrint, som det tar längre tid att passera.

Tester sker hela tiden

Dessa kolonner placeras i ett tempererat specialskåp och sedan tar man tiden. Man kan säga att lösningarna testas, och ju mindre kolonnerna är, desto fler tester hinner göras. Mellan femton och trettio cm långa är ett vanligt riktmärke. Kolonner är bara en del av allt som ingår i kromatografi.

Det finns mängder av analysmetoder och avancerade tillämpningar. För att få tag på utrustning väljer man ofta att gå in på en speciell hemsida för yrkesfolk. Där finns även mängder av information som man kan ha nytta av.

 

 

Databaser och utbildningar

Vilka är det då som sysslar med kromatografi och behöver kolonner? Laboratoriefolk finns inom en mängd olika områden. Sjukhus, medicinska företag, kommuner, universitet och konsulter är bara några exempel. På en hemsida för utrustning hittar man även länkar till utbildning och databaser med speciella applikationer för kromatografi. 

Privata konsultföretag sysslar också med avancerad forskning, och man tänker förstås att det är experter som redan kan allt inom branschen. Men det är ju så att nya rön och upptäckter görs hela tiden, och utrustningen ska många gånger kalibreras, och därför behövs det uppdaterade instruktioner. Internetsidan blir som ett forum, där man kan hitta likasinnade, ta del av informationer och hålla sig insatt i allt nytt som händer.

Fler nyheter