Övervakning i Stockholm: Vad du bör veta

18 december 2022 Helen Johansson

Övervakning i Stockholm

Kameraövervakning är ett hett samtalsämne nuförtiden, och det är inte bara en fråga för större städer som London eller New York. Faktum är att den svenska huvudstaden Stockholm har en lång historia av kameraövervakning som går tillbaka till 1970-talet. Om du planerar ett besök i Stockholm, så här är vad du bör veta om kameraövervakning i staden.

image

Över 500 kameror i dagsläget

Vad är det som händer i Stockholm?
Användningen av kameraövervakning i Stockholm började på 1970-talet med installationen av övervakningskameror på tunnelbanestationer. Sedan dess har fler och fler kameror lagts till i hela staden, bland annat i offentliga parker, på gator, i köpcentrum och andra offentliga områden. Syftet har alltid varit att avskräcka från brottslighet och garantera allmänhetens säkerhet.

Idag finns det över 500 kameror som drivs av privata företag samt polisen i Stockholm. Dessa kameror övervakas dygnet runt av både privat säkerhetspersonal och polisen. De används för att övervaka brottslig verksamhet samt för att tillhandahålla bevis för utredningar efter att brott har inträffat. Som sådana används de ofta för att hjälpa till att spåra upp misstänkta eller identifiera brottsoffer.

Vad innebär detta för besökarna?
I allmänhet ska besökare till Stockholm inte oroa sig för att bli övervakade av kameror när de utforskar staden. Även om det är sant att det finns många kameror i hela Stockholm används de främst för att övervaka brottslig verksamhet snarare än att hålla koll på besökare eller invånare som inte gör något fel. Med det sagt är det alltid viktigt att komma ihåg att dina handlingar kan ses av någon via en av dessa kameror, så det är bäst att inte göra något olagligt eller olämpligt när du besöker staden!

Det är dock en viktig del för att garantera trygghet och säkerhet i alla städer – även i Stockholm! Även om besökare inte behöver vara rädda för att bli övervakade av kameror när de utforskar denna vackra stad, bör de ändå komma ihåg att deras handlingar kan ses av någon via en av dessa kameror så det är bäst att inte göra något olagligt eller olämpligt när man besöker staden! Övervakningskameror kan hjälpa till att tillhandahålla bevis för utredningar efter att brott har inträffat och garantera allmänhetens säkerhet så de spelar en viktig roll för att hålla medborgarna säkra överallt – även i städer som Stockholm! Tack för att du läste!

Fler nyheter

05 januari 2024

Vad är konkurrens