Vad är en positionsgivare?
Positionsgivare finns i flera utformningar med olika tekniker för att bestämma position. Användningsområden är exempelvis i arbetsmaskiner och fordon för att bestämma lutning och vinkel för olika rörliga delar. Ofta kombineras dessa med en joystick för att exempelvis vinkla truckgafflar eller kontrollera att lutningen inte blir för stor för en buss.
Tekniken används även för militära ändamål och inom flygindustrin. Det finns kontaktlösa lösningar och roteringslösningar. Olika ändamål kräver olika lösningar och vissa lämpar sig bättre för att klara vibrationer och smutsiga miljöer medan andra passar bättre för inbyggnad. Oavsett vilket behov som ska mötas så finns det alternativ att titta på.
Olika tekniker
Positionsgivare kan vara linjära, då oftast för inbyggnad i cylindrar, men även roterande. Du kan läsa mer om roterande positionsgivare på https://www.elwia.se/produktkategori/roterande-positionsgivare/. Positionsgivare kan antingen vara kontaktlösa – där det inte finns mekaniska rörliga delar – eller roterande. Vilken teknik man väljer att använda beror som sagt på användningsområde.
De kontaktlösa alternativen använder sig av magnetfält och så kallad halleffekt-teknik. Denna variant passar utmärkt i dammiga och utsatta miljöer.
Spänningen kan antingen vara fem volt för reglerade system eller varierande, då oftast mellan 9-30 volt för inmatning från fordonssystem. Något att tänka på när man väljer system är skyddsklassen som visar på hur väl inkapslad tekniken är. IP-klassningen består av två siffror där den första anger hur tät kapslingen är på en skala från noll till sex. Siffran sex innebär att kapslingen är dammtät medan siffran noll innebär att den är helt oskyddad. Den andra siffran står för inträngande av vatten på en skala från noll till nio där noll betyder inget skydd och åtta/nio att den kan sänkas ner i vatten utan att skadas.
Ytterligare saker att tänka på
Olika modeller har olika mätvinklar. De flesta klarar mellan 20 och 360 grader, en del modeller fulla 360 grader. Utgångar för redundans och vilken inkopplingsmetod som används bör även det tas i beaktande. De kontaktlösa varianterna har olika format och tolererar oftast mellan två till sju millimeter mellan givare och mottagare. De vanligaste inkopplingsvarianterna är AMP superseal och Deutsch DT04 series. Dock kan man även beställa varianter utan koppling för att själv anpassa till sitt användningsområde.
Storlekarna på sensorerna är ofta små nog att vara enkla att passa in (mellan två till sex centimeter), men det gäller såklart att kontrollera i förväg. Vissa modeller går att programmera för att ställa in grader, och har klassningar för bland annat höga och låga temperaturer.