Växer husen mot himlen?

27 augusti 2020 jonas_olsson

Växer husen mot himlen?

Det finns en tendens i dagens samhälle att bygga allt högre hus. Trenden finns i hela världen och ser ibland ut som en landskamp mellan länder att nå allra högst. Just nu är Burg Khalifa i Dubai i topp, med 828 meter. I Göteborg pågår bygget av Karlatornet som kommer att bli högst i Norden med 73 våningar och 245 meter.

Världens första skyskrapa byggdes i Chicago 1871. Tekniken att bygga stommen av stål var ny och dessutom hade hissarna blivit bättre och kunde ta människor högre upp än tidigare. Sedan dess har stålkonstruktioner varit avgörande i tillverkningen av bostäder, broar, tågstationer och köpcentrum överallt. 

 

Om du planerar att bygga högt

Det finns några parametrar man ska vara särskilt noga med när man planerar för skyskrapor. Den första gäller vinden. En svag bris på marken kan vara en storm på översta våningen. Efter några tråkiga överraskningar löser man nu problemet med en enorm pendel som svänger mot vindriktningen för att balansera. Det gäller till exempel för en byggnad i Taiwan. Nästa utmaning gäller hissarna.

Kablar som är längre än 600 meter blir nämligen för tunga för vinscharna. Självklart är det många som funderar på andra lösningar. Exempelvis att kombinera flera hisschakt eller att även låta hissarna röra sig i sidled, men detta är inte prövat i verkligheten. 

 

 

Börja i rimlig skala

Om du har en mer modest plan och funderar på att bygga exempelvis en industrilokal eller en villa, prata med konstruktörerna på https://www.jbsmide.se/ för att få tips och råd. De kan det mesta om dimensioner, svetsning och montage. Där kan du också få offerter på detaljer som inbrottsgaller eller balkongräcken till exempel.

Självklart finns ett utbud av byggnadssmide i aluminium och rostfritt om du har behov av det. I många fall kan konstruktionerna produceras som moduler och monteras sedan enkelt på plats. 

Fler nyheter